10 minuters läsning

Vad är koffein och hur påverkar det kroppen och hjärnan?

Dela på Twitter, Facebook eller LinkedIn.

Sammanfattning ↬

Varje dag dricker miljontals människor koffein i olika former, vissa dricker det för att njuta medan vissa för att klara av vardagen. Koffein finns bland annat i kaffe, te, energidrycker och läsk. Men vad är koffein, vart kommer koffein ifrån, hur påverkar koffein din kropp och kan man dricka för mycket koffein?

Vad är koffein och hur påverkar det kroppen och hjärnan?

Vart kommer koffein ifrån?

Innan vi kommer in på det riktigt intressanta med koffein, vill vi börja med att berätta vart koffein kommer ifrån.

Koffein finns naturligt i en rad växter, och några av de mest kända källorna är kaffebönor, teblad och kakaobönor.

Kaffebönor är den mest kända koffeinkällan och används för att brygga kaffe.

Teblad, främst från tebusken Camellia sinensis, används för att göra te och innehåller också naturligt förekommande koffein.

Kakaobönor, grunden för choklad, innehåller också koffein, om än i mindre mängder jämfört med kaffe.

Så. Nu när ni vet att koffein har sitt ursprung i naturen. Låt oss dyka in i det som gör koffein riktigt intressant.

Håll i dig, vi börjar med en snabbvisit till skolbänken och kemisalen.

Vad är koffein och hur fungerar det?

Koffein som ämne är en naturlig kemisk förening som tillhör en grupp ämnen som kallas xantiner.

Det är ett stimulerande medel som påverkar centrala nervsystemet och fungerar genom att blockera aktiviteten av en signalsubstans som kallas adenosin i hjärnan.

Adenosin är det ämne som vanligtvis gör dig trött och signalerar till hjärnan att det är dags att varva ner och vila.

Men när du konsumerar koffein, händer något intressant.

Koffein binder sig till samma receptorer som normalt skulle ta upp adenosin. Det leder till att receptorerna inte kan ta upp adenosin och du får en ökad känsla av vakenhet och energi.

Det är denna (otroliga) effekt som gör koffein till en sådan populär substans för att bekämpa trötthet och klara av vardagen.

Är koffein bra? Positiva effekter av koffein

Förutom genom hemmasnickrade empiriska studier från oss som behöver koffein för att komma igång på morgonen, fokusera tillräckligt för att skriva den där inlämningsuppgiften, klara av att hålla deadlines eller orka med den där kvällsträningen, har koffein faktiskt bevisats ha positiva effekter genom forskning.

Flera studier har visat att koffein har en uppiggande effekt som minskar tröttheten och ökar vakenheten och därmed förbättrar koncentrationen.

Annan forskning har visat att koffein kan öka din fysiska prestanda och fettförbränningen genom att minska känslan av ansträngning under träning eller förbättra andningsfunktionen.

En annan studie har visat att koffein faktiskt gör dig gladare. Eller snarare så har man lyckats visa att koffein kan ha en positiv effekt på humöret då du orkar mer (läs vara trevlig) genom en känsla av pigghet och alertness.

Flera andra studier har visat att koffein kan öka metabolismen, vilken kan underlätta för viktnedgång.

Likaså har koffein kunnat kopplas samman till en förbättring av olika kognitiva funktioner, inklusive minne och reaktionshastighet.

Sedan finns det en hel del forskning som visar att koffein kan kopplas ihop med en minskad risk för att utveckla Parkinsons sjukdom, stroke och vissa typer av cancer samt diabetes.

Denna sistnämnda forskningen om koffein och minskad risk för vissa sjukdomar är baserad på ett koffeinintag genom kaffe och vi bör därför vara försiktiga med att dra några slutsatser. Kanske är det kaffet, och inte koffeinet, som gör susen.

Är koffein farligt? Negativa effekter av koffein

Som med allt annat gäller det att konsumera koffein med måttlighet och efter sina egna förutsättningar. Vissa har exempelvis inte lyxen att kunna ta kaffe till efterrätten till middagen för att kaffet håller dem vakna medan vissa kan dricka den sista espresson som en sängfösare.

Det är alltså väldigt individuellt. Men låt oss djupdyka i vad forskningen säger om de negativa effekterna av koffein.

Flera studier visar att koffein påverkar sömnkvaliteten, särskilt om koffeinet intas på eftermiddagen eller senare på kvällen. Förutom att koffein kan påverka själva kvaliteten på sömnen finns det också forskning som visar att koffein kan leda till sömnsvårigheter. Slutsats, drick inte koffein alldeles för sent om du vet med dig att du är känslig (!).

På samma tema, finns det en studie som visar att koffein kan orsaka rastlöshet. Slutsats, drick inte för mycket koffein (!).

Flera andra studier visar att höga doser av koffein under graviditeten ökar risken för missfall. Slutsats, är du gravid - drick inte koffein (!).

Förutom redan nämnd forskning finns det studier som visar att koffein har kunnat kopplats ihop med ökad puls, ökat blodtryck, hjärtklappning, magbesvär, ökad urinproduktion och migrän.

Den gemensamma nämnaren för dessa sistnämnda studierna är att det handlar om höga halter koffein, mer än 200 mg som Mandy innehåller.

Nog om forskningen och känslan av skolbänk. Låt oss kolla på andra drycker och livsmedel och hur mycket koffein de innehåller.

Kan man dricka för mycket koffein?

De negativa effekterna talar för sig själva och det är tydligt att man kan dricka för mycket koffein.

Men!

Frågan är vad som är för mycket koffein?

I de studier som vi har refererat till handlar det om mycket större dagliga doser än 200-400 mg koffein, alltså motsvarande 1-2 Mandys.

Livsmedelsverket rekommenderar att hålla det dagliga intaget av koffein under 300 mg koffein för den som är gravid.

För vuxna friska människor finns det ingen rekommendation från Livsmedelsverket men det anses säkert att dricka upp till och med 400 mg koffein per dag.

Spelar det någon roll när man dricker koffein?

Det enkla svaret är ja.

När man pratar om hur länge koffein stannar kvar i kroppen används uttrycket halveringstid eftersom koffein inte bryts ner linjärt.

Halveringstiden är den tiden det tar för hälften av koffeinet som du har i kroppen att brytas ned. För koffein är halveringstiden mellan tre till sju timmar.

Förutom att vi är inne på extremt svår matematik (dividering), skiljer sig halveringstiden från individ till individ.

Av detta kan vi dra två slutsatser. För det första kan förmiddagskaffet, eller förmiddagsmandyn, ge dig energi långt in på dagen. För det andra måste du lära känna dig själv som koffeindrickare och när det är försent för dig att få i dig koffein.

Sammanfattning. Kan man dricka för lite koffein?

Vi på Mandy (liten risk för att vi är väldigt partiska, se bara på vår startup story) tycker att koffein är något underbart.

Det kommer från naturen.

Det har positiva effekter som gör oss piggare, mer alerta och att vi orkar det vi tar oss för. Så borde frågan vara “kan man dricka för lite koffein”?

Nej, det är viktigt att komma ihåg att koffein också kan kallas för en drog eftersom det stimulerar det centrala nervsystemet. Och vi har visat på att det finns kopplingar till vissa negativa effekter.

Så därför blir det allra viktigaste, och som Mandy verkligen skriver under på, att konsumera Mandy och andra livsmedel som innehåller koffein med sunt förnuft.

Följ de rekommenderade doserna och lär känna dig själv så att du vet hur mycket koffein som inte stjälper dig, utan faktiskt hjälper dig.

Och kom ihåg, tillsammans mot tröttheten <3